hotell-hogland

I femtio år har Hotell Högland stått ståtligt på Esplanaden. Dörrarna öppnades för första gången 1964 och ända sedan dess har hotellet tagit emot gäster från världens alla hörn. Samma år fyllde Nässjö stad femtio år och nu i år är det hotellets tur att tända de femtio ljusen. Det här är historien om Hotell Högland.

Ett nytt stadshotell planeras
Vi ska åka så långt tillbaka i tiden som till 1940-talet. Nässjö hade börjat växa sig till en stark stad med många hotell. På Esplanaden stod Hotell Continental och tog emot gäster i sin slitna fasad. Några meter bort över torget låg Nässjös stadshotell i stadshuset. Det var beläget i tre av stadshusets fyra våningar och även detta var slitet.
Under åren hade stadshotellet fått en dålig skötsel och ledningen var inte mycket bättre. Ryktet var inte längre särskilt vackert och en del industriledare tyckte att ett nytt hotell krävdes.
Lindens VD August Jonsson tog problemet i sina egna händer och köpte Continentals tomt och även granntomten. Detta för att försäkra sig om att det nya hotellet skulle få det bästa tänkbara läget i centrum, men det dröjde ändå tjugo år innan man började bygga på ett nytt hotell.

Hotell Högland kommer till liv
År 1961 slog Nässjö Kommun klubban i bordet – ett nytt hotell skulle byggas! Kommunen startade ett nytt bolag, fristående från det kommunala bolaget Linden, som fick namnet Fastighets Aktiebolaget Blomberg i Nässjö. Detta bolag köpte Continentals tomt och granntomten av Linden – precis som August hade köpt och sparat till detta ändamål. ÖSARA skulle driva hotellet med Eric Wallin som förste källarmästare och Ulf Snellman och Tore Forsman från SAR skulle stå för arkitekturen.

Det nya stadshotellet skulle få många nya förändringar. För det första skulle det vara ett konferenshotell, tack vare det goda läget jämte järnvägsstationen. För det andra skulle det inte längre heta stadshotell, utan det skulle få ett nytt namn. Först var man inne på ”Hotell Calle P”, efter stadens grundare Carl Pettersson. Sen kom förslaget ”Hotell Höglandia” upp, efter ”Hotell Hallandia” i Halmstad. Eric Wallin tyckte om det namnet, men det var ännu bättre utan någon ändelse – Hotell Högland skulle det bli.

Invigningen
Tre år senare stod det efterlängtade Hotell Högland färdigt på Esplanaden. Äntligen var det redo för att invigas. Fredagen den 17 april 1964 marscherade Eric Wallin tillsammans med sina medarbetare från stadshuset in till Hotell Högland. Med sina tio våningar blev Högland Nässjös första höghus. Det var så spännande högt att folk åkte flera mil för att se den höga byggnaden. Och visst blev det ett vackert och modernt hotell med en mycket hög klass – ett stadshotell som Nässjöborna nu kunde vara stolta över.

Artikeln skriven av Nicole Erkensten och bilder är från Nässjö Hembygdsförening.