Trettondaghsafton med Lilo

Välkomna att fira Trettondagsafton med oss på Hotell Högland! På fredagen den 5 januari firar vi Trettondagsafton tillsammans med en festlig kombination av utsökt mat och underhållning. Bandet Lilo kommer att framföra covers av alla dess slag, och du är inbjuden att delta och sjunga och dansa. Vårt kök kommer att servera en utsökt trerätters middag som inkluderar fisk- och skaldjurssoppa som förrätt, bröstfilé av majskyckling med potatisbakelse och konjakpepparsås som huvudrätt, samt äppelpaj i glas varvat med cheesecakekräm som dessert.

Pris: 1 195:- per person i dubbelrum

I vårt Trettondagsafton paket ingår

BOKA ONLINE

Kuriosa om Trettendagsafton

Trettondagsafton, även känd som ”tjugondag Knut,” firar folk runt om i världen den 5 januari. Denna speciella dag har en rik historisk bakgrund och symbolik som har utvecklats över tid och i olika kulturer.

Ursprunget till Trettondagsafton kan spåras tillbaka till antiken och härstammar från firandet av de tre vise männen eller de tre kungarna som besökte Jesusbarnet i Betlehem. Enligt kristen tradition ankom de tre männen, Kaspar, Melchior och Balthasar, på den trettonde dagen efter Jesu födelse, och detta anses vara höjdpunkten på julhelgen.

I många kulturer runt om i världen markerar Trettondagsafton med olika traditioner och ceremonier. En av de mest kända är att välsigna hemmet genom att använda en välsignelsesymbol, ofta en bit krita, för att rista in 20+C+M+B+23 (eller det aktuella året) över dörrkarmen. De tre bokstäverna, C, M och B, symboliserar både namnen på de tre vise männen och en latinsk välsignelse ”Christus Mansionem Benedicat,” vilket betyder ”Må Kristus välsigna detta hus.”

Trettondagsafton är också en tid för festligheter och glädje. Många människor samlas för att avnjuta god mat, umgås och fira tillsammans. I vissa kulturer är det traditionellt att skära upp en Trettondagstårta, där en liten figur eller böna göms i tårtan, och den som hittar den utses till ”kung” eller ”drottning” för dagen.

I vissa delar av världen inkluderar Trettondagsafton även sång av traditionella sånger och deltagande i fackeltåg eller parader för att hylla de tre vise männen och deras resa till Betlehem.

Sammanfattningsvis är Trettondagsafton en festlig och historiskt betydelsefull dag kopplad till händelserna kring Jesu födelse. Oavsett kulturell bakgrund är det en tid för gemenskap, välsignelser och firande med familj och vänner.