Välkomna att fira nyår på Hotell Högland!
Nyårsafton startar klockan 14.00 med en trevlig Afternoon tea och showquiz där du kan tävla mot dina vänner i en underhållande quiz med livemusik och show. Vid 19.30 går alla till bords och en trevlig trerätters nyårssupé serveras. Underhållningen för kvällen består av dansbandet Hollys.

Hollyz är ett svängigt dansband som utgår från Trollhättan som strävar efter glädje och kvalité och dom har en stor musikalisk känsla. Det är ett riktigt gott gäng som har väldigt roligt på scen. Bandet firar även in nyåret tillsammans med er vid tolvslaget med bubbel.
Våra rum är fräscha och ljusa med sköna sängar och hotellet ligger 50m från Resecentrum.
Den stora frukostbuffén står uppdukad ända fram till 11.00 på Nyårsdagen.

Nyårsupé

Förrätt

Kräftsoppa med cognac och rivet citronskal

Varmrätt

Oxfilé med hasselbackspotatis, baconlindad hericots verts, whisky pepparsås och ugnsgrillad kvisttomat

alternativt

Smörstekt rödingfilé med stekta grönsaker, vitvinssås och hasselbackspotatis

Dessert

Chokladmousse med hallonsås, bär och mynta

Boka Nyårspaket med övernattning

I paketet ingår

  • Logi i dubbelrum
  • Afternoon tea
  • Showquiz
  • Trerätters nyårssupé
  • Entré till underhållning
  • Mousserande vin vid tolvslaget
  • Frukostbuffén

Pris: 1695:- per person i dubbelrum

Välkommen med er bokning!

BOKA ONLINE

 

 

Vinpaket till supén

Till förrätten har Eldar vår restaurangchef valt Hans Bear Riesling. Réserve Côtes du Rhône Grand Veneur är hans val till varmrätten där också påfyllning ingår. Och som avslutning till desserten Calvet Réserve du Ciron.
Pris per paket 335:- bokas separat

Nyår förr och nu

Under det sentida bondesamhället vakade man in det nya året och sköt skott med bössor. Ville man veta hur det kommande året skulle gestalta sig så var detta en bra tid att förutse det.

Nyårsfirandet är det första firandet under kalenderåret. Nyårsaftonen har sitt namn Sylvester efter påven Silvester, som dog den 31 december år 335. I traditioner utanför Västerlandet och i olika tidpunkter i historien förläggs som bekant det nya året till andra tidpunkter. I Sverige var den 25 december nyårsdag fram till 1500-talet, men firades på vissa håll ända in på 1700-talet.

Man kan ju fundera på hur en Nyår såg ut på 1500 talet. Kanske kunde man fira mer under vintern när inte de traditionella bondeuppgifterna skulle lösas mer är att hålla gården varm och snöfri.

Precis som julnatten var nyårsnatten laddad med magisk kraft. Då var det lämpligt att förutspå hur det kommande året skulle gestalta sig beträffande skörden, giftermål och eventuella dödsfall. Den unga flickan som ville se in i framtiden skulle niga tre gånger för nymånens skära och läsa upp en vers av nedanstående lydelse:

God dag, nyårsny

Säg mig vems bröd jag ska baka

Vems säng jag ska bädda

Vems barn jag ska föda

(ur ”Den stora julboken” av Jan-Öjwind Swahn)

Från Västergötland berättas om flickor som gick ut vid 12-slaget och sopade ett litet stycke ifrån förstutrappen åt gården. Nästa dag skulle den tillkommande komma till gården.

Teknikerna för att spå var många, men spådom i kaffesump eller tenn användes ofta. Från Småland berättas om bonden som tolkade nyårsnyet (nymånen) så att lika många dagar som nyårsnyet doldes av moln, lika många dagar skulle säden ligga i jorden.