Boka ditt Nyårspaket på Hotell Högland där dansbandet Kjellez firar in det nya året

Upplev en oförglömlig Nyårshelg!

Vårt Nyårspaket på Hotell Högland kickar igång på Nyårsafton klockan 14.00.
En härlig Afternoon Tea och en spännande musikquiz sätter er i tävlingsanda. Utmana dina vänner och njut av en avslappnad start på kvällen.

Vid 19.30 är det dags att sätta sig till bords för en fantastisk trerätters nyårssupé som kommer att förföra dina smaklökar. Våra kockar har skapat en meny som är en fest för både ögat och gommen.

Och vad vore Nyårsafton utan en riktigt stjärnspäckad underhållning? Dansa in det nya året med den sensationella dansbandet Kjellez! Deras musikaliska magi och energi kommer att få hela kvällen att dansa.

Kjellez, det prisbelönta dansbandet som skapades mitt i coronatider, tog branschen med storm och belönades med titeln ”Årets Überraschung” på Guldklavengalan i Malung 2022. Nu har du chansen att fira in det nya året tillsammans med dem vid tolvslaget, medan ni skålar i bubbel och sprider feststämning i luften.

Nyårspaket med logi

I vårt Nyårspaket ingår också logi i våra bekväma rum. Med sköna sängar är en god natts sömn garanterad. Dessutom ligger hotellet endast 50 meter från Resecentrum, vilket gör det till den perfekta platsen för en bekväm vistelse.

Och för att göra din Nyårsdag ännu mer speciell, väntar vår stora frukostbuffé på dig ända fram till 11.00. Starta det nya året med en upplevelse som sätter tonen för ett fantastiskt år framöver.

Så, varför vänta? Boka ditt Nyårspaket och fira in det nya året med oss. Det blir en Nyårshelg du sent kommer att glömma!

Nyårsupé

Förrätt

Toast Skagen toppad med löjrom, citron och dill

Varmrätt

Oxfilé Tournedos med timjanrostad lök och svamp, calvadossås samt potatis och rotselleripuré

Dessert

Citroncheesecake med choklad serveras med äpplen smaksatta med kanel och socker

Boka Nyårspaket med övernattning

I paketet ingår

  • Logi i dubbelrum
  • Afternoon tea
  • Quiz
  • Trerätters nyårssupé
  • Entré till underhållning
  • Mousserande vin vid tolvslaget
  • Frukostbuffén

Pris: 1795:- per person i dubbelrum

NYÅRSAFTON ÄR FULLBOKAD

Se gärna vårt Trettondagsaftons paket med dans och trerätters middag >>

Vinpaket till supén

Till förrätten har Eldar vår restaurangchef valt Hans Bear Riesling. Réserve Côtes du Rhône Grand Veneur är hans val till varmrätten där också påfyllning ingår. Och som avslutning till desserten Calvet Réserve du Ciron.
Pris per paket 355:- bokas separat

Nyår förr och nu

Under det sena bondesamhället välkomnade man det nya året med skott från bössor och betraktade detta som en tid för att försöka förutspå det kommande årets händelser.

Nyårsfirandet markerar det första firandet på kalenderåret. Nyårsaftonen har sitt namn Sylvester efter påven Silvester, som avled den 31 december år 335. I olika traditioner runt om i världen och under olika tidsepoker har det nya året firats vid olika tidpunkter. I Sverige var den 25 december nyårsdag fram till 1500-talet, och på vissa platser firades den ända fram till 1700-talet.

Det är intressant att tänka på hur nyårsfirandet såg ut på 1500-talet. Det kanske var en tid då man kunde ägna sig mer åt festligheter under vintern, när de vanliga arbetsuppgifterna på bondgården handlade om att hålla gården varm och snöfri.

Precis som julnatten ansågs nyårsnatten vara fylld av magisk kraft. Det var en lämplig tid att försöka förutspå det kommande året, särskilt när det gällde skördar, giftermål och eventuella dödsfall. En ung flicka som ville skåda in i framtiden brukade niga tre gånger inför den skära nymånen och recitera en vers liknande följande:

”Goda nyårsnatt,
Berätta för mig,
Vilket bröd ska jag baka,
Vilken säng ska jag bädda,
Vilket barn ska jag föda?”

(Från ”Den stora julboken” av Jan-Öjwind Swahn)

I Västergötland finns berättelser om flickor som gick ut vid midnatt och sopade ett litet område framför gården. De trodde att den framtida partnern skulle dyka upp på gården dagen efter.

Det fanns många tekniker för att försöka förutspå framtiden, inklusive spådom i kaffesump eller tenn. I Småland tolkade en bonde nyårsnatten genom att räkna antalet dagar som nymånen dolde sig bakom moln – lika många dagar som nymånen var dold skulle sådden ligga i marken.